Kuchnia jest takim miejscem w naszym domu, w którym generalnie przechowujemy mnóstwo przedmiotów. Choć niektóre z nich wyjmujemy dwa razy w roku (na przykład przed świętami), to jednak nie możemy się ich pozbyć. Bywają też przybory czy sprzęty AGD wyjątkowo nieforemne lub na tyle duże, że nie mieszczą się na standardowej półce w szafce. W taki oto sposób możemy sobie poradzić z praktycznym przechowaniem, z takimi oto przedmiotami:
Gdzie trzymać kuchenne przedmioty?
1). Na wielopoziomowym stojaku – należy wiedzieć, że stojak świetnie się sprawdza w przypadku przypraw w słoiczkach lub pudełkach. Dzięki niemu o wiele łatwiej, zobaczymy, jakie mamy zioła i zlokalizujemy te, których w danym momencie potrzebujemy. Obecnie w sklepach internetowych jest dostępnych wiele różnych modeli stojaków (do kuchennych szafek (schodkowe, z półeczkami, podwieszane, od 20 zł). Bez trudu dopasujemy wariant, który najlepiej nam odpowiada.
2). Na perforowanej tablicy – powieśmy na tablicy (obecnie za około 50 zł) przybory, które trudno umieścić gdzie indziej, na przykład tłuczki do ziemniaków czy wypukłe chochle, które z reguły nagminnie blokują szuflady.
3). W stojącym segregatorze – wygodnie przechowamy w nim blachy do pieczenia, deski do krojenia, podkładki pod talerze. Ułożone płasko często się ześlizgują, tworząc chaos w szafce. Ustawione pionowo w segregatorze nie przemieszczają się i na półce wówczas zawsze jest porządek.
Dodatkowa uwaga – jeśli mamy wystarczająco dużo miejsca na blacie, chochle i duże sztućce możemy trzymać w kamiennym dzbanku.
Źródło: www.dylemat.pl